
Frequently Asked Questions  Cont’d 

 

8.   Q:  What documentation is required to process Real     

Estate Sale and Purchase reimbursement if I sell or 

purchase my home independently?         

     A: Your signed/legible copy of the final HUD-1  
         Settlement Sheet.    

                                           
9. Q:  What am I eligible to claim under TQSE? 
     A.  Check the FTR website Chapter 302-6 (see                                                              
         Useful Internet Web Sites below). 

 
10.   Q: What documentation do I need to voucher for my 

PCS reimbursements? 
 A:  A summary of what is being claimed and receipts 
for lodging, transportation and any other items over 
$75.  

 
11.   Q:  Where do I submit my voucher receipts for   

payment? 
        A:  Using ENTRUST encryption, scan and email to                                               
         PCS.Travel@hq.doe.gov 
 
12.   Q:  What am I eligible to claim under Househunting          
 expenses? 
        A:  Check the FTR website Chapter 302-5    

         (see Useful Internet Web Sites below).                                                              

 
13.   Q: What residence transaction expenses will DOE  

        pay? 
      A:  Check the FTR website Chapter 302-11.200 (see                                  
         Useful Internet Web Sites below).                                           
  
14.  Q:  Am I eligible for a last move home? 
      A:  Only if you are a career SES as defined in 5  
        U.S.C. 3132 (a) (4), and if you were transferred or  
        re-assigned geographically in the interest of the DOE. 

 

15.  Q.  What happens if my TQSE location becomes my           

 permanent residence? 

A.  If your TQSE location becomes your permanent 
residence quarters, you may receive a TQSE 
allowance ONLY if you show in a manner 

satisfactory to DOE that you initially intended to 
occupy the quarters temporarily.  

 

16.  Q:  What do I need to do to receive my home                    

 marketing incentive? 

     A:  Nothing.  Once the relocation contractor bills             

 DOE for services, DOE will issue you the  

        reimbursement. 

 

 

 

17.  Q:  What if I do not want to accept the relocation 

contractor‟s offer for my house? 

        A: You may reject the offer and proceed to sell  

your home independently. However, once you reject 

the relocation contractor‟s offer, you will not be 

eligible for this service again for this move.    

 

18.   Q: What is a Relocation Income Tax Allowance 
(RITA)?  
A: Payment of a RITA is authorized to reimburse 
eligible transferees for substantially all of the 
additional Federal, State, and local income taxes 
incurred by you, or by you and your spouse if a joint 
tax return is filed, as a result of certain travel and 
transportation expense & relocation allowances which 

are furnished in kind or for which reimbursement is 
provided by the government.  Check the FTR website 
Chapter 302-17 (see Useful Internet Web Sites 
below).                                                

 
19.  Q: What amounts will I see on my W-2 in the year 
         that I complete my move? 

A: All reimbursements made directly to you and all 

taxable items paid on your behalf to a third party 
relocation contractor and any airline contractor.     

 

20.   Q: Must my family and I occupy TQSE at the same               
location? 

   A: No. If you must vacate your home at the old                  
 duty station, and report to your new duty station, but  

      your family must remain at the old station for a  
     “compelling reason,” you may occupy TQSE at both 
      locations.       
 

Useful Telephone Numbers 
      PCS Help Line …………….......…(301) 903-8689 
      Prudential Relocation……...…….1(877) 237-5068 
      ADTRAV ….……………………1(877) 472-6717 
      Travel Office Fax #……………….(301) 903-5240 

PCS email address:                                                           

PCS.Travel@HQ.DOE.GOV 

 

Useful Internet Web Sites 

 

GSA Federal Travel Regulation (FTR) 

http://www.gsa.gov/ftr 

 

U.S. DOE Travel Manual (DOE M 552.1-1A) 

https://www.directives.doe.gov/directives/current-

directives/552.1-DManual-1a/view?searchterm=None 

 

 

   

Department of Energy (DOE) 
Relocation Guide  

Effective August 1, 2011 
 
This guidance prepared by the Energy Finance and  
Accounting Service Center (EFASC) will assist you in 
understanding DOE policy on permanent change of station 

(PCS).  This guide implements new policy issued by the 
General Services Administration (GSA), and becomes 
effective for all PCS effective on and after August 1, 2011.  
The principle source for Departmental policy on employee 
permanent change of station (PCS) is the Federal Travel 
Regulation (FTR), 41 CFR, Chapter 302.  
 
Your effective transfer/appointment date is the date on  
which you report for duty at your new or first official duty  

station. All aspects of your relocation must be completed  
within one year from the effective date of transfer or  
appointment and may be extended one additional year,  
by request and approval from your program office.      
 
You must not incur any relocation expenses or make any 
commitments related to a PCS until after your authorization 
 is approved and service agreement has been signed. As  

part of your service agreement, you will be required to  
sign a disclosure statement which confirms that you and 
/or your immediate family have not accepted, and will not 
accept, duplicate reimbursement for relocation expenses.  

 
Short Distance moves – you must pass a „distance test‟ 
in order to qualify for a short distance move.  Your new 
official duty station must be at least 50 miles further from 

your current residence than the old duty official station is 
from that same residence. For example, if your current 
residence is three miles from your current official duty 
station, then your new official station must be 53 miles 
further than your old residence. 
 
Mode of Transportation – DOE may authorize you to  
travel by the mode of transportation that is most  

advantageous to the government. For trips of less than 250 

miles, you will be authorized to travel by POV; for trips with 
a distance of 250 miles or greater, you will be authorized 
common carrier. Exceptions will be considered on a case by 
case basis. 
 

Time Limitations for Temporary Storage (TS) (Domestic)                   
The initial period for TS shipments may not exceed 60 days.  

Requests for additional time up to a maximum of 90 
additional days must be received for processing prior to 
expiration of the original 60 days.  Temporary Storage may 
never exceed a total of 150 days.  

http://www.gsa.gov/
https://www.directives.doe.gov/directives/current-directives/552.1-DManual-1a/view?searchterm=None
https://www.directives.doe.gov/directives/current-directives/552.1-DManual-1a/view?searchterm=None


 
 

Time Limitations for Temporary Storage 
(OutsideCONUS) – The initial period for TS shipments 
may not exceed 90 days.  Requests for additional time (up 

to a maximum of 90 additional days) must be received for 
processing prior to expiration of the original 90 days.  
Temporary Storage for OCONUS moves may never 
exceed a total of 180 days.  
 
Lump Sum Payment Option – Formerly referred to as 
“Fixed Amount”.   
 

Lump Sum Temporary Quarters Subsistence Expense 
(TQSE) – You are encouraged to elect a lump sum 
payment for TQSE.  If you elect this option, you are 
eligible to request this payment once you have signed a 
certification (included in your service agreement) that you 
will occupy temporary quarters and incur TQSE. 
 

Maximum Weight Allowance of Household Goods 

(HHG) – The maximum net weight for the HHG 
allowance is 18,000 pounds (for uncrated or van line 
shipments).  A 2,000 pound allowance is added to the 
18,000 pounds net weight allowance to cover packing 
materials.  In no case may a total shipment weigh over 
20,000 gross pounds.  
 
Privately Owned Vehicle (POV) (CONUS) - You may 

ship no more than 2 POVs and only if DOE has 
determined the following:  (1) it is advantageous and cost 
effective to the government; (2) the POV(s) is in operating 
order; (3) POV(s) is legally titled and tagged for driving; 
and (4) the distance to be shipped is 600 miles or more.  

 
POV Shipment (OCONUS) - Only 1 POV may be 
shipped at government expense on OCONUS moves. 
 

Property Management Services – Should you elect to 
rent your home instead of selling, you may be authorized 
this service for one year.  One additional year may be 
authorized if justified.  If you later elect to sell your home 
and are then authorized Sale of Residence expenses, you 
will be required to repay all reimbursements paid by DOE 
on your behalf for property management of your home.  
 

Miscellaneous Expenses – Effective July 18, 2011, lump 
sum amounts have increased to $650 for employees with 
no dependents and $1300 for employees with dependents.   
 
Domestic Partners – Effective March 1, 2011, GSA 
revised the definition of “Immediate family” to include 
“Domestic partner” and children, dependent parents, and 
dependent brothers and sisters of the “Domestic partner” 

as named members of the employee‟s household.     

RELOCATION ALLOWANCES BY TYPE 

New Employee/New Appointee 

DOE must pay or reimburse: 

- Transportation of employee & immediate family member(s) 

- Per diem for employee only 

- Transportation & temporary storage of household goods 

- Transportation of a mobile home or boat used as a primary    

residence in lieu of the transportation of HHG 

DOE has discretionary authority to pay/reimburse: 

- Shipment of privately owned vehicle (POV) 

Transfers Between Official Stations 

DOE must pay or reimburse: 

- Transportation & per diem of employee & immediate family  

- Miscellaneous moving expense 

- Sell/buy residence transactions or lease termination expense 

- Transportation & temporary storage of household goods 

- Transportation of a mobile home or boat used as a primary 

residence in lieu of the transportation of HHG 

- Relocation income tax allowance (RITA) 

DOE has discretionary authority to pay/reimburse: 

- Househunting (HH) per diem & transportation, employee 
& spouse only 

- Temporary quarters subsistence expense (TQSE) 

- Shipment of privately owned vehicle (POV) 

- Use of a relocation services company 

- Use of property management services 

- Home marketing incentive  
Last Move Home- SES employees Separating 

DOE must pay or reimburse: 

- Transportation for employee & immediate family member(s) 

- Per diem for employee only 

- Transportation & temporary storage of household goods 

- Transportation of a mobile home or boat used as a primary 

residence in lieu of the transportation of HHG 

DOE has discretionary authority to pay/reimburse: 

- - Shipment of privately owned vehicle (POV)   
Temporary Change of Station (TCS) 

DOE must pay or reimburse:  

- Transportation & per diem of employee & immediate family  

- Miscellaneous moving expense 

- Transportation & temporary storage of household goods 

- Transportation of a mobile home or boat used as a primary 

residence in lieu of the transportation of HHG 

- Relocation income tax allowance (RITA) 

- Property management services 

DOE has discretionary authority to pay/reimburse: 

- Househunting (HH) trip expenses 

- Temporary quarters subsistence expense  

Frequently Asked Questions 

   

1.   Q: When may I incur PCS expenses?  

A:  After your PCS orders are approved.  The only       

exception is when you elect to use DOE‟s relocation  

contractor  to sell your residence.  In this case, you 

may not  put your home on the market until  the  

relocation contractor contacts you.  

 

2.   Q:  I have been notified that I will be transferred to 

 another duty station.  How long will it take to process  

 the paperwork, including approvals?   

        A:  Approximately 45 days.  The time frame is based  

 on factors such as: submission of paperwork by 

  the employee, signature of the authorizing official,  

       funds availability, and use of relocation services.        

   
3.   Q:  Does the service agreement I sign require me to           

remain in service to DOE for at least one year? 

A: No, but you must remain in federal service for a                
period of 12 months.  However, if you must leave 
federal service for reasons beyond your control and 
acceptable to DOE, you will not be required to 
reimburse DOE for expenses paid toward your 
relocation.  

   

4.    Q: Can DOE limit me to a dollar amount for 

  reimbursement on relocation expenses?    

        A. No, however, DOE can limit the allowances as  
        stated previously in the “Relocation Allowances By                         
        Type” section. 

 

 5.    Q:  How long will it take to process my voucher(s)?  
A:  Travel vouchers will be processed within 30 days 
of receipt by the Travel Office.  

 
6.     Q: Do I need to keep receipts?     

A:  For the “Actual” method of reimbursement, where 
itemization of expenses is required, receipts are 
required for lodging, regardless of the amount, and 

any item over $75.00.  Receipts are not required for 
the “Lump Sum” method of reimbursement for Misc., 
HH or TQSE Allowances.   

  
7.   Q:  What happens if I need to go on TDY or if I take
  leave while on TQSE? 

A.  Once you have begun TQSE, it continues to run 
whether or not you actually occupy the temporary 
quarters.  However, you may interrupt TQSE for en 

route travel, TDY, military duty, or sick leave.  The 
TQSE will be extended by the same number of days.  


